-
نام نویسنده
المیرا افلاکی -
تاریخ انتشار
1400/04/08 -
زمان مطالعه
کمتر از ۵ دقیقه
دامنه چیست؟
برای اینکه به صورت صحیح متوجه شوید که دامین چیست بهتر است بحث خود را با یک مثال شروع کنیم: "فرض کنید شما قصد راه اندازی یک کسب و کار را دارید، در این صورت شما یکی از اساسیترین مواردی که باید انتخاب کنید نام آدرس شماست و در زمان انتخاب باید این موضوع را به یاد داشته باشید که پیدا کردن یک نام درست میتواند تاثیر زیادی بر روی آینده کاری شما داشته باشد. domain یا همان دامنه مانند نام و آدرس شما در فضای وب میباشد که باید برای انتخاب آن زمان مناسب را صرف کنید. هر دامنه شامل سه بخش اساسی است که عبارتند از:
قسمت اول دامنه که شامل www میشود.
قسمت دوم دامنه که همان نام دامنه است.
قسمت سوم که پسوند یا top level domain (TLD) نام دارد
راهنمای انتخاب دامنه مناسب
بعد از اینکه متوجه شدیم domain چیست، نوبت به انتخاب دامنه میرسد. برای انجام این کار شما نیاز دارید که اصول و نکات مهم در انتخاب دامنه را رعایت کنید تا بتوانید نتیجه خوبی بگیرید. در ادامه این قسمت ما نکاتی را به عنوان اصول انتخاب نام دامنه در اختیار شما قرار میدهیم و توضیحات تکمیلی را در خصوص هر کدام از این موارد با شما در میان میگذاریم.
اسم مناسب انتخاب کنید.
در اولین مرحله شما باید اسم مناسبی برای وب سایت خود انتخاب کنید و به عبارتی نام دامنه خود را با در نظر گرفتن اصول مهم در این زمینه پیدا کرده و سپس در سایتهایی که ارائه دهنده خدمات مربوط به سرور و دامین هستند بررسی کنید که آیا دامنه مورد نظر شما آزاد است یا خیر. برای بررسی دامنههای بین المللی شما میتوانید به آدرس whois.com و برای دامنههای داخلی به آدرس whois.nic.ir بروید. اما مورد بسیار مهمی که نباید در این میان فراموش کنید این است که حتما قبل از انتخاب نامه دامنه و موارد مربوط به آن تحقیقات لازم را انجام دهید تا به مشکل برنخورید.
نام برند، بهترین انتخاب!
نام دامنه شما همان عبارتی است که کاربران شما را به این نام میشناسند و باید در زمان انتخاب دقت لازم را به خرج دهید. پیشنهاد ما در این زمینه به شما این است که از اسم برند خود به عنوان اسم دامنه استفاده کنید، چرا که اینطور مشتریان یا کاربران خود را در دنیای اسمها و عناوین مختلف گیج و گم نمیکنید.
ساده ولی تاثیر گذار.
در زمان انتخاب اسم دامنه باید این مورد را به یاد داشته باشید که حتی الامکان از حروف صدادار انگلیسی کمتری استفاده کنید، این مورد به خصوص برای ما فارسی زبانان بسیار مهم و چالش برانگیز میباشد. چرا که ممکن است یک کلمه فارسی که نام برند شما است، از لحاظ املایی به شکلهای مختلفی نوشته شود و این قطعاً میتواند باعث سردرگمی برخی از کاربران شما شود.
نام فارسی در حافظه می ماند!
بهتر است کسب و کارها و یا شرکتهای ایرانی از نامهای فارسی زبان استفاده کنند، چرا که درصد زیادی از مشتریان و مخاطبان آنها فارسیزبانان هستند و وقتی نام دامنه شما یک کلمه معنیدار فارسی باشد به خاطر سپردن آن برای مخاطب بسیار راحت تر خواهد بود. تحقیقات ما در این زمینه نشان داده است که کسب و کارهایی که نام انگلیسی برای دامنه خود انتخاب میکنند مسیر پیشرفت سختتری پیش رو خواهد داشت.
اسم اختصاصی انتخاب کنید.
سعی کنید نام دامنه شما شباهتی با هیچ کسبوکار دیگری نداشته باشد، چرا که تجربه نشان داده با این کار بیشتر از اینکه به خودتان کمک کنید در حال کمک کردن به آن کسب و کار هستید. حتی اگر این ایده به سر شما بزند که برای انتخاب نام دامنه از نامی استفاده کنید که قبلاً نیز استفاده شده و برای رفع مشکل از "-" و… استفاده کنید نیز نتیجه مناسبی نخواهید گرفت. پس در نتیجه شما باید سعی داشته باشید اسمی انتخاب کنید که کمتر در دنیای اینترنت دیده شده باشد.
مهمترین نکته در انتخاب دامین
در انتخاب پسوند سایت دقت کنید، چرا که انواع پسوند سایت و پسوند دامنه اینترنتی معنی خاص خود را دارند و بهتر است که به صورت عاقلانه از آنها استفاده کنید. در ادامه اصلیترین نمونههای TLD را خدمت شما معرفی میکنیم:
دامنههای اینترنتی
برای شناخت انواع دامنههای اینترنتی بهترین راه این است که شما تک تک آنها را بشناسید و بدانید که ویژگی هرکدام از آنها چیست. به همین دلیل ما در ادامه این قسمت با تعریف هر کدام از انواع دامنههای اینترنتی موجود به شما کمک میکنیم که قبل از اقدام به انتخاب دامنه بدانید که از کدام نوع بهتر است استفاده کنید و به عبارت دیگر هر دامنه چه ویژگیها و خصوصیاتی دارد و چه امکاناتی در اختیار شما قرار میگذارد.
دامنه اصلی
دامنه اصلی همان آدرس اصلی سایت شماست که تمام فعالیتهای کاری خود را انجام میدهید و از طرفی کاربران به آن وارد میشوند. در خصوص دامنههای اصلی شما باید این نکته مهم را به یاد داشته باشید که بر روی یک سرویس هاست شما فقط یک دامنه اصلی میتوانید داشته باشید و سایر دامنههایی که برای سایت خود تعریف میکنید به عنوان دامنههای فرعی شناخته میشوند. آدرس رسمی وب سایت شما، دامنه اصلی خواهد بود.
ساب دامین چیست؟
ساب دامین که با عناوین ساب دامنه یا زیر دامنه نیز شناخته میشود، به پیشوندی میگویند که قبل از نام دامنه سایت قرار میگیرد و برای پیشبرد اهدافی مانند اطلاع رسانی، ساماندهی، خرید و … در سایت شما کاربرد دارد. به عنوان مثال برای بلاگ یک وب سایت ساب دامین میتواند blog.Yourdomain.com باشد.
ادان دامین چیست؟
دامین ادان شده یا ادان دامین یک دامنه است که بر روی یک هاست با دامنه اصلی اضافه میشود، اما بر روی آن محتوایی جداگانه به نمایش درمیآید. نحوه مدیریت این دامنهها از طریق اکانت دامنه اصلی است و با استفاده از آن میتوانید به راحتی از بخش مدیریت فایلها بررسیهای لازم را انجام دهید. این مورد بسیار مهم را درخصوص ادان دامین باید بدانید که شما آنها را بر روی هر هاست نمیتوانید اجرا کنید و در صورتی که قصد استفاده از این نوع دامنه را دارید بهتر است از قبل برنامه ریزیهای لازم برای خرید و یا انتخاب هاست را با توجه به این مورد انجام دهید.
پارک دامین چیست؟
این دامنهها بر روی دامنه اصلی به اصطلاح پارک میشوند و نحوه عمل آنها به این صورت است که محتوای موجود در سایت و دامنه اصلی را به کاربران نشان میدهند. شما با استفاده از پارک دامنه میتوانید دامنههای مختلف با پسوندهای متفاوت را در کنار هم داشته باشید و زمانی که کاربر به یکی از آنها مراجعه میکند مستقیماً به سمت دامنههای اصلی با پسوند اصلی شما بیاید و بتواند از امکانات و محتوای موجود روی سایت شما استفاده کند.
چند نکته در مورد دامنهها
اسمی که انتخاب می کنید باید سرهم باشد. هر چند میتوانید کلمات را با خط فاصله (-) از هم جدا کنید اما ممکن است موتور جستجو گر شما را به عنوان اسپم شناسایی کند.
برای نام دامنه از کلماتی که املای آسانی دارند استفاده کنید کلماتی که به چند شکل نوشته میشوند و کلماتی که به " ه " ختم میشوند مورد مناسبی برای انتخاب نیستند به این دلیل که کاربر نمی داند در حالت فینگلیش "h" را باید تایپ کند یا خیر!
عبارات و کلمات کوتاه برای دامنه استفاده کنید و دقت کنید حدالامکان کلمات کلیدی مرتبط با حوزه فعالیتتان را در دامنه داشته باشید.
هر دامنه فقط مخصوص یک نفر است و شخص دیگری نمیتواند آن را به نام خودش ثبت کند. البته فراموش نکنید که دامنه به صورت مدت دار خریداری میشود و اگر پس از گذشت این دوره مجددا آن را تمدید نکنید دیگران میتوانند آن را به نام خودشان ثبت کنند.
هنگام ثبت دامنه، علاوه بر اسم وبسایت، پسوند دامنه را نیز با توجه به نوع کاربری، موقعیت جغرافیایی نوع شغل و سازمان و... مشخص کنید.
در آدرس سایت ما، یعنی www.sitedesign.ws واژه sitedesigne نام دامنه و .ws پسوند دامنه است.
پسوندهای دامنه معمولاً نوع کاربری یک وبسایت را مشخص میکنند. مثلاً ما برای سایت خودمان که یک سامانه طراحی سایت ارزان است، از دامنه .ws که خلاصه website درنظر گرفته شده استفاده کردهایم. هنگامی که یک دامنه مرتبط و متناسب با زمینه شغلیتان انتخاب کنید، کاربران به راحتی متوجه میشوند که حوزه کاری سایت شما چیست.
دسته بندی دامنهها
id.ir. این دامنه مخصوص طراحی سایت شخصی تبعه ایرانی است. متقاضی ثبت این دامنه باید تصویر شناسنامه خود را ارائه بدهد.
co.ir. این پسوند برای سازمان ها و شرکت های خصوصی که ثبت شده باشند استفاده می شود.
gov.ir. این پسوند مخصوص بخشهای دولتی قوای سه گانه ی جمهوری اسلامی ایران است. ارائه درخواست کتبی در سربرگ موسسه الزامی است.
ac.ir. این دامنه مختص موسسات آموزش عالی دارای مجوز وزارت علوم، وزارت بهداشت، مجلس شورای اسلامی، شورای عالی انقلاب فرهنگی بوده و ارائه کپی مجوز مذکور الزامی است
org.ir پسوند انجمن های علمی، سازمانهای غیر انتفاعی رسمی و موسسات بین المللی ثبت شده که دولت ایران یا یکی از موسسات آن عضوشان است. برای ثبت این دامنهها، ارائه کپی روزنامه رسمی موسسه الزامی است.
sch.ir. مخصوص مدارس، موسسات آموزشی زیر نظر وزارت آموزش و پرورش جمهوری اسلامی ایران بوده و ارائه کپی مجوز مذکور و درخواست کتبی در سربرگ موسسه الزامی است.
tv. در فضای مجازی آن را مخفف television دانستهاند و شبکهها و سایتهای مرتبط با تلویزیون از آن استفاده میکنند.
net.ir. این دامنه مخصوص شرکتهای ارائه دهنده خدمات شبکه و isp ها است و باید کپی مجوز isp را ارائه دهند.
com. مخفف company یا commercial به معنای تجاری یا شرکت است. دامنه دات کام رایج ترین دامنه مورد استفاده در اینترنت است.
org. مخفف organization سازمان است. معمولاً سازمانها و نهادهای غیرانتفاعی از این دامنه استفاده میکنند.
net. مخفف netweork شبکه است و توسط شبکهها و شرکتهای اینترنتی مورد استفاده قرار میگیرد.
biz. مخفف business و مختص سایتهای تجاری و تبلیغاتی است.
info. مخفف information اطلاعات این دامنه برای سایتهایی کاربرد دارد که کارشان اطلاع رسانی است.
edu. مخفف education سوادآموزی است و سایتهای آموزشی از آن استفاده میکنند.
ir. هر کشور یک دامنه مخصوص به خود دارد. مخفف iran و دامنه ملی کشور است.
shoes. مخصوص مشاغل مرتبط با تولید و فروش کفش
photography. دامنهای مخصوص عکاسان
gold. مشاغل مرتبط با طلا و جواهر
cafe. دامنه ای مخصوص کافه ها
fitness. سایت تناسب اندام
art. سایت های هنری
car. مرتبط با اتومبیل
ویژگیهای هاست خوب چیست؟
یک هاست خوب نباید دائما قطع باشد تا کاربران بتوانند به راحتی و در هر زمانی دسترسی داشته باشند. سرعت خوب نیز بر تجربه خوب کاربران از بازدید سایت اثر مثبت و مستقیم دارد.
یکی از راه های مقابله با حملات اینترنتی برخورداری از یک هاست خوب و قوی است. پشتیبانی مداوم و مناسب، هزینه مناسب و مقرون به صرفه و امکان پشتیبانگیری (backup) از دیگر معیارهای هاست خوب است.
فضای هاست چیست؟
در پاسخ به فضای هاست چیست بایستی گفت هاست یا همان میزبانی وب محلی است که اطلاعات وب سایت شما بر روی آن قرار میگیرد تا کاربران از طریق ارتباط با آن، امکان مشاهده وب سایت را داشته باشند. در واقع اطلاعات شما میبایست بر روی دستگاهی قرار بگیرد که 24 ساعته و بهطور مداوم به اینترنت متصل باشد و کاربران در هر لحظه از شبانهروز بتوانند در فضای اینترنت، وب سایت شما را مشاهده کنند از این رو اطلاعات هاست را بررسی کنید. به این دستگاه سرور گفته میشود. میزبانیهای وب ممکن است اشتراکی یا اختصاصی باشند.
بسته به سایتی که طراحی خواهید کرد و امکاناتی که این سایت نیاز خواهد داشت، نوع میزبانی خود را انتخاب میکنید. همچنین سرور مورد نظر شما ممکن است در داخل کشور یا خارج از آن باشد. با توجه به طیف مخاطبان خود که در داخل یا خارج از کشور هستند، محل سرور را انتخاب خواهید کرد.
کاربرد هاست چیست ؟
با تهیه یک میزبانی، بسته به نوع آن، ابزار دسترسی به فضای این میزبانی از طریق شرکت هاستینگ به شما ارائه میگردد. همچنین رکوردهای DNS از طرف شرکت هاستینگ به شما اعلام میشود تا پس از بارگذاری اطلاعات وب سایت بر روی میزبانی و تعریف آدرس دامنه وب سایت در آن، DNSها (برای دسترسی به اطلاعات بیشتر در مورد DNSها میتوانید به مقاله (DDNS vs DNS) مراجعه کنید) را بر روی دامنه تنظیم نمایید. در این مرحله با وارد شدن آدرس دامنه شما در مرورگر، کاربران به وب سایت شما هدایت خواهند شد.
برای دسترسی به نکات خرید هاست و دامنه ها میتوانید به مقاله ی (نکات خرید هاست و دامین) مراجعه کنید.